JULBETRAKTELSE

på BIRKA

20 december 2007

 

 

 

 


Det sägs att Julen står för dörren – det som ibland kallas för Ljusets högtid. Jag tänkte säga några ord om Ljuset så här på Birkas julavslutning den 20 december. På lördag är det årets mörkaste dag. Natten är så lång den kan bli och dagen så kort den någonsin kan vara på dessa breddgrader. Vintersolståndet är här och Midvintermörkret.

Antagligen var det just mörkret som gjorde att man en gång i tiden började fira jul. Ingen vet riktigt vad ordet betyder och varifrån det kommer. Kanske handlar det om årshjulet som snurrar runt och når den lägsta nivån vi denna årstid? Troligare är det ett gammalt indoeuropeiskt ord som helt enkelt betyder vintersolstånd. Första gången det användes i svenskan lär ha varit på 900-talet, alltså för mer än 1 000 år sedan.

Jul har i alla fall firats i många religioner och traditioner – en gång i tiden var det solgudens födelse och ljusets återkomst som var själva kärnan i högtiden. Och det är väl inte så konstigt att de kristna på 300-talet anknöt till denna fest när de ville fira Jesu födelse. Solguden trodde man inte längre på, men Jesus ville man fira.

Jag har letat efter julfirande i de tre monoteistiska religionerna: judendomen, kristendomen och islam. När det gäller islam hittar jag ingen direkt anknytning till julen, men därmot till Ljuset. Man talar t ex om Visdomens ljus och menar att verkligt upplyst blir den människa som studerar Guds ord. Men det har ingen egentlig koppling till julen.

Inom judendomen finns däremot en ljushögtid – Hanukkah. Den firas också vid denna tid på året. Bakgrunden är ockupationen av Jerusalem och dess tempel under den syriske kungen Antiokus Epifanes. Templet vanhelgades och folket förtrycktes. En befrielsegrupp under ledning av Mackabeusbröderna fördrev ockupanterna och befriade templet den 25 Kieslev år 165 f Kr. Till minne av detta firar judarna den stora Ljusfesten – Hanukka. Med sång, gåvor och tända ljus – ett nytt ljus tänds varje kväll i ljusstaken med åtta armar som omger mittljuset. Hanukkah inföll i år den 5 - 12 december.

I den kristna traditionen firar vi advent – med adventsstjärnan och de fyra adventsljusen – ett nytt ljus varje söndag fram till jul. Advent betyder ankomst – det handlar om Ljuset som kommer och det handlar i det kristna Evangeliet om Jesus, Marias son. Det är visserligen inte troligt att han föddes just vid midvintern. Men symboliskt är det naturligtvis ändå rätt att fira hans födelse vid denna tidpunkt.

Oavsett om du är kristen eller muslim, troende eller ateist så är förhoppningen att du kan glädjas vid adventsljuset. Se fram emot att vintermörkret snart tar slut.

Varje Birkait – kursdeltagare och skolpersonal tillönskas:

En riktigt God och Ljus Jul!

 

Kenneth Hermansson